Kongens Lyngby er hovedbyen i Lyngby-Taarbæk Kommune ca. 10 km nord for København. Bydelen har ca. 11.500 indbyggere. De øvrige bydele i Lyngby-Taarbæk Kommune er Virum, Brede, Lundtofte, Ørholm, Sorgenfri, Taarbæk, etc.
Selve Kongens Lyngby er en forholdsvis lille og tæt by med købstadspræg og et trafikalt knudepunkt. Der er cirka 250 butikker fordelt på cirka 120.000 kvadratmeter.
Historie:
Fund af stenredskaber ved Tordals Mose har vist, at der allerede for 8.500 år siden var bopladser ved Kongens Lyngby. Selve byens navn indikerer, at den sandsynligvis er grundlagt i Vikingetiden 800-1050. Lyngby Kirke er fra ca. 1150, og byen er antagelig opstået omkring vadestedet over Mølleåen tæt ved kirken, hvor der var fine muligheder for vandmøller til brug for maling af mel. At byen er ''Kongens'' skal ses i sammenhæng med kirken og Kongens residens bolig, Sorgenfri Slot.
Bondebyen der ligger nordøst for kirken, stammer fra 1600-tallet. Nørregade 10 i dette kvarter er opført ca. 1775 og anses derfor for at være det ældste hus i Bondebyen. Lyngby Hovedgade var udlagt som en del af Kongevejen og har været afspærret med bomme, nordligst ved Store Kro og sydligst ved Kroen ''Holland''. Kongevejen var offentlig mellem disse to bomme. Efter at Jean Marmillod i 1767 anlagde den nuværende Kongevej, blev hele vejen tilgængelig. Der skulle dog betales bompenge, hvilket fortsatte helt frem til 1915.
I 1863 fik Kongens Lyngby togforbindelse til København, hvilket medførte, at det rigere borgerskab fik mulighed for at flytte til Kongens Lyngby i helårsboliger. I 1890'erne blomstrede industrien langs Mølleåen, og der blev gennemført store udstykninger af villagrunde i Kongens Lyngby (Digterkvarteret og Fuglevadskvarteret). I 1930'erne byggedes Ulrikkenborgkvarteret i tidens funkis-stil.
Lyngby Hovedgade fik som det første sted i Danmark elektrisk belysning.
Aktuelt diskuteres det kommunalpolitisk, hvorvidt Kongens Lyngby skal oprette en decideret gågade på Lyngby Hovedgade i pagt med et idyllisk caféliv samt muligheder for shopping.
Kilde: Wikipedia